Οι Απόκριες αποτελούν για τα παιδιά περίοδος χαράς και διασκέδασης. Για τους γονείς όμως θα πρέπει να Συνέχεια

c02e1f9951ca6036ab2d438b5906c723.w600.h340.z1

Η οικονομική κρίση χτυπάει όλο και περισσότερο τη χώρα μας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πλέον ζουν ανασφάλιστοι λόγω ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν ακόμη και βασικά φάρμακα. Τι γίνεται όμως με τον εμβολιασμό των παιδιών; Εμβολιάζονται όπως θα έπρεπε; Στο επιστημονικό κείμενο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για τα εμβόλια που απαραίτητα πρέπει να κάνει ένα παιδί, από ποιες ασθένειες το προστατεύουν, αλλά και που μπορείτε να απευθυνθείτε όταν είστε ανασφάλιστοι.

 

Της Νίκης Μανάκου, παιδιάτρου

Η Ευρωπαική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2009, με εξαγγελία της (EUR/RC59/R3) προέτρεψε τα μέλη- κράτη της να εξασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγείας τους θα συνεχίσουν να διαφυλάττουν και να προάγουν την καθολική πρόσβαση σε αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το 1990 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση νοσηρότητας από λοιμώδη νοσήματα όπως φυματίωση, διφθερίτιδα, λεπτοσπείρωση, πνευμονιόκοκκο και γρίπη.

Γι’ αυτό στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύει η χώρα μας και δεδομένου ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο, καθώς και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης κάποιας μερίδας μετακινούμενων πληθυσμών και μεταναστών (λόγω ελλιπούς ενημέρωσης ή μη δυνατότητας πρόσβασης στις κρατικές υπηρεσίες υγείας), είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Τα συμπεράσματα της “Εθνικής Μελέτης Κατάστασης Εμβολιασμού στην Ελλάδα 2012” που έγινε από τον Τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, περιελάμβαναν τη διαπίστωση:

– του υψηλού επιπέδου εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στην Ελλάδα ως το 2011, γεγονός που αποτελεί ευνοϊκή αφετηρία για να αποτραπεί μια δυσμενής εξέλιξη στο προσεχές διάστημα

– της διενέργειας των παιδικών εμβολιασμών σε ποσοστό 65-70% στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που υποδεικνύει τη μεγάλη έλλειψη δημόσιων υποδομών και τον προβληματισμό για τον τρόπο εμβολιασμού των παιδιών στα χρόνια που ακολουθούν με την αύξηση της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας

– την τάση για χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των μετακινούμενων πληθυσμών και των μεταναστών.
Συνέχεια

Ο καιρός ευνοεί την γρίπη. Η πιο ευαίσθητη ομάδα που πρέπει να προφυλάσσεται είναι τα μικρά παιδιά. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα μάθετε τα πάντα για την γρίπη και το παιδί, θα δείτε πως μεταδίδεται η γρίπη και ποια είναι τα συμπτώματα της, θα δείτε επίσης, αναλυτικά με πόσο πυρετό θα πρέπει να πάμε στον παιδίατρο…  

Η γρίπη στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, αποτελεί μια οξεία ιογενής μεταδοτική λοίμωξη του ανώτερου ή/ και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με εποχική κατανομή τους χειμερινούς κυρίως μήνες. Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης τύπου Α και τύπου Β (και τύπου C που είναι εξαιρετικά σπάνιος), ευνοείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον συγχρωτισμό κι έχει υψηλή μεταδοτικότητα γι’αυτό και μπορεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης (Εβδομάδα 2/2013) του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα για την περίοδο 2012- 2013 αρχίζει να παρουσιάζει ανοδική τάση, βρίσκεται όμως ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναμένεται, όπως κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου. Από τον Οκτώβριο ως τα μέσα Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί τρία σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και επρόκειτο για άνδρες ηλικίας 52-73 ετών. Τα στελέχη του ιού που έχουν ως τώρα απομονωθεί καλύπτονται επαρκώς από το αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφορεί.

Στις ΗΠΑ, η περίοδος αυξημένης νοσηρότητας από τη γρίπη, είχε πρώιμη εναρξη και ο επιπολασμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η νοσηρότητα και η θνητότητα που αφορούν την παιδική ηλικία είναι συγκρίσιμες με προηγούμενες χρονιές. Σε ευρωπαικό επίπεδο υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας του ιού της γρίπης αναφέρονται στη Βορειοδυτική Ευρώπη (κυρίως Σκανδιναυικές χώρες και Ηνωμένο Βασίλειο).

Πόσο σοβαρή είναι η γρίπη;

Η γρίπη, σε γενικές γραμμές, έχει καλή πορεία στα υγιή παιδιά. Οι γονείς, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα της, να ενημερώνουν έγκαιρα και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Η αδιαφορία όπως κι ο πανικός δε βοηθούν στις περιόδους που ανακοινώνεται μια πιθανή επιδημία γρίπης,. Η σωστή και από έγκυρες πηγές ενημέρωση θα βοηθήσει τους γονείς να μην υποπέσουν σε λάθη που θα είναι εις βάρος της υγείας των παιδιών τους.

Πως μεταδίδεται η γρίπη;

Η μετάδοση γίνεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο με σταγονίδια από το βήχα και τις ρινικές εκκρίσεις και λιγότερο συχνά από αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από τον ιό κι έρχονται σε επαφή με το στόμα ή τη μύτη ενός υγιούς παιδιού. Σε μεταλλικά, ξύλινα και πλαστικά αντικείμενα μπορεί να παραμείνει από μερικά δευτερόλεπτα ώς και 48 ώρες. Σε υφασμάτινες ή χάρτινες επιφάνειες, ωστόσο, δεν μπορεί να επιζήσει. Η νόσος μεταδίδεται 24 ώρες πριν και 5-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων στον ασθενή.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Η συμπτωματολογία της γρίπης ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την παρουσία ή όχι υποκείμενης νόσου. Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

– Πυρετός με ή χωρίς ρίγος ή φρίκια (είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η απουσία πυρετού δεν αποκλείει τη γρίπη)

– Βήχας

– Φαρυγγαλγία

– Ρινική καταρροή και συμφόρηση

– Αρθραλγίες και μυαλγίες

– Κεφαλαλγία

– Μειωμένη σίτιση

– Κακουχία, κόπωση, καταβολή

– Ναυτία, έμετοι και διάρροιες (πολύ συχνά στα παιδιά)

Πότε πρέπει το παιδί να εξετασθεί από παιδίατρο;

– Αν πρόκειται για βρέφος ηλικίας < 3 μηνών κι έχει πυρετό > 38 βαθμούς C.

– Αν πρόκειται για βρέφος ηλικίας μεταξύ 3 και 6 μηνών κι έχει πυρετό > 38.5 βαθμούς C.

– Αν πρόκειται για βρέφος ηλικίας > 6 μηνών κι έχει πυρετό > 39.3 βαθμούς C.

– Αν το παιδί έχει πυρετό περισσοτερο από τρεις ημέρες

– Αν το παιδί δεν ειναι ζωηρό στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των πυρετικών κυμάτων

– Αν το παιδί παρουσιάσει σημεία αναπνευστικής δυσχέρειας, σπασμούς, ευερεθιστότητα ή εξάνθημα

– Ο βήχας διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα

– Αν το παιδί παρουσιάσει ωταλγία (Παραπονιέται για πόνο στο αυτί για τα μεγαλύτερα παιδιά ή τραβάει ή πιάνει το αυτί για τα μικρότερα)

– Αν το παιδί παρουσιάσει άρνηση σίτισης ή λήψης υγρών

– Αν το παιδί παρουσιάσει σημεία αφυδάτωσης: στεγνοί βλεννογόνοι (γλώσσα, χείλη, μάτια, επιπεφυκότες), μειωμένη διούρηση( “στεγνές” πάνες για τα βρέγη), υπνηλία, λήθαργο, μειωμένη σπαργή δέρματος.

– Αν το παιδί παρουσιάσει εκ νέου πυρετό, ενώ ήταν απύρετο για περισσότερες απο 24 ώρες.

Το παιδί μου έχει γρίπη. Τι κάνω;

Η γρίπη, όπως και όλες οι ιώσεις, είναι αυτοπεριοριζόμενη (“θα κάνει τον κύκλο της”)

Κρατάτε το παιδί στο σπίτι. Η τακτική αυτή ειναι βασική για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου σε άλλα παιδιά στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό και για τη γρήγορη ανάρρωση, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών ή νόσησης ταυτόχρονα από άλλη ίωση, που θα επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και θα μπερδεψει την κλινική εικόνα.

Δίνετε σωστές δόσεις αντιπυρετικών- αναλγητικών, αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης, καθώς έχει ενοχοποιηθεί για σύνδρομο Reye στα παιδιά.

Ντύστε το παιδί με ελαφριά ρούχα και χρησιμοποιείστε ελαφριά κλινοσκεπάσματα.

Το χλιαρό μπάνιο και οι κομπρέσες θα βοηθήσουν στην πτώση του πυρετού

Χορηγήστε αρκετά υγρά στο παιδί σας. Ιδιαίτερα χυμούς φρούτων, που περιέχουν βιταμίνη C, αραιωμένους με νερό.

Μεριμνήστε για ελαφριά διατροφή με σούπες, ζυμαρικά και σιτηρά. Μην πιέζετε για μεγάλες ποσότητες. Οι μικρές επαναλαμβανόμενες ποσότητες φαγητού είναι περισσότερο ανεκτές από τα παιδιά, γενικά σε περιόδους που είναι άρρωστα. Φροντίστε να ταίζετε στα μεσοδιαστήματα, στη διάρκεια της ημέρας, που το παιδί δεν έχει πυρετό και είναι ζωηρό. Η όρεξη για φαγητό επανέρχεται με την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Μην πιέζετε τον παιδίατρό σας για τη χορήγηση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά έχουν θέση μόνο σε μικροβιακές λοιμώξεις και δεν πρόκειται να αλλάξουν την κλινική πορεία της γρίπης. Ωστόσο, μπορεί να χορηγηθούν σε πιθανές μικροβιακές επιπλοκές της γρίπης, όπως η ωτίτιδα και η πνευμονία.

Μην προμηθεύεστε φάρμακα που δε γνωρίζετε από το φαρμακείο της γειτονιάς σας. Ο παιδίατρός σας κι όχι ο φαρμακοποιός σας γνωρίζει την κλινική κατάσταση του παιδιού σας.

Τα αντιικά φάρμακα χορηγούνται με ιατρική συνταγή και σε ειδικές περιπτώσεις.

Πως μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου, ώστε να μην κολλήσει γρίπη;

Η πρόληψη είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση της γρίπης. Οι κανόνες υγιεινής θα πρέπει να εφαρμοζονται από όλους μας και να διδάσκονται στα παιδιά με τον σωστό βιωματικό τρόπο. Δεν πρέπι να ξεχνάμε ότι ην επόμενη χρονιά θα έχουμε και πάλι περίοδο γρίπης.

Εφαρμόστε τους κανόνες υγιεινής για την αντιμετώπιση της γρίπης στην καθημερινότητα σας, ώστε να μάθουν και τα παιδιά σας ότι είναι τόσο σημαντικοί και απαραίτητοι όπως το βούρτσισμα των δοντιών στην πρωινή έγερση και τη βράδυνή κατάκλιση.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας, καθώς το πλύσιμο των χεριών μειώνει τη μετάδοση της γρίπης, ιδιαίτερα όταν επιστρέφετε στο σπίτι από την εργασία σας κι αν χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό, μετά από το παιχνίδι σε παιδική χαρά και να μην μοιράζονται το ποτήρι τους, το πιάτο τους ή το κουτάλι τους με άλλα παιδιά.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με το αντιβράχιο ή με χαρτομάντηλο όταν εχετε βήχα ή φταρνίζεστε και μάθετε στο παιδί σας να έχει την ίδια τακτική

Μην πιάνετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με τα χέρια σας, αν δεν τα εχετε προηγουμένως πλύνει.

Μην αφήνετε τα παιδιά σας να βάζουν αντικείμενα ή παιχνίδια στο στόμα, τη μύτη ή το στόμα τους. Μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης.

Μην συχνάζετε σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.

Αερίζετε συνεχώς τους χώρους στο σπίτι ή στο σχολείο.

Ενημερώστε το σχολείο, αν το παιδί σας έχει συμπτώματα γρίπης και κρατήστε το παιδί σας στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του.

Το αντιγριπικό εμβόλιο. Πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά και πότε;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΥΚΑ (εγκύκλιος 31/10/2011 με θέμα “Αντιγριπικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη) είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός σε παιδιά με χρόνιο νόσημα (καρδιοπάθεια, άσθμα ή άλλα πνευμονοπάθεια, ανοσοκαταστολή κληρονομική ή επίκτητη, μεταμοσχευση οργάνων, κακοήθεια, χρόνια νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, νευρομυιικό νόσημα) και σε όλα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με βρέφη μικρότερα των 6 μηνών που δεν μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός αρχίζει τον Οκτώβριο κάθε έτους και είναι δύο δόσεις για παιδί που εμβολιάζεται για πρώτη φορά και μία δόση για κάθε επόμενη χρονιά. Η ανοσία εξασθενεί προοδευτικά μέσα σε έξι μήνες γιαυτό και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλου κινδύνου που προαναφέρθηκαν και δεν έχει εμβολιαστεί έγκαιρα θα πρέπει να εμβολιαστεί έστω και καθυστερημένα.

Η γρίπη δεν είναι μία νέα νόσος. Έχει μελετηθεί από τους ειδικούς και είναι γνωστός ο τρόπος μετάδοσης, ο χρόνος επώασης, η συμπτωματολογία, οι επιπλοκές, οι τρόποι πρόληψης και θεραπείας της. Πανδημία μεταφράζεται ως προσοχή στην πρόληψη και όχι πανικός. Η ευαισθητοποίηση για τον περιορισμό διασποράς της γρίπης και από τον πληθυσμό των παιδιών, θα βοηθήσει στη μείωση της νοσηρότητας και την προστασία των ευπαθών κυρίως ομάδων, κατά την έλευση της νόσου από τη χώρα μας.

 

Νίκη Μανάκου, Παιδίατρος

nikimanakou@yahoo.gr

 • Συκώτι
 • Άπαχο κόκκινο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του βόειου, χοιρινού και αρνίσιου
 • θαλασσινά όπως στρείδια, μαλάκια, τόνος, σολωμός, γαρίδες κά
 • φασόλια και φακές
 • δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι
 • πράσινα λαχανικά, σπανάκι
 • μπρόκολο, σπαράγγι, λαχανάκια Βρυξελλων
 • τοφου
 • καρύδια
 • ασπράδι αυγού
 • αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, δαμάσκηνα, βερύκοκα

Η συλλογή των στοιχείων της μελέτης αυτής έγινε από από τα Αμερικάνικα Κέντρα ελέγχου και πρόληψης παθήσεων. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν τη χρονική περίοδο 1998 ως 2007. Με σκοπό τη διεκπαιρέωση της παρούσας μελέτης, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα ορίστηκε ως η παρουσία στρεπτοκόκκου pneumoniae, Neisseria μηνιγγίτιδος, ή στρεπτοκόκκου ομάδας Β σε δείγμα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Σε κάθε ασθενή στον οποίο κλινικά διεγνώσθη μηνιγγίτιδα και απομονώθηκε από άλλο στείρο υγρό του σώματός του οποιαδήποτε από τα βακτηρίδια αυτά θεωρήθηκε, επίσης, ότι έχει μηνιγγίτιδα. Συμπεριλήφθηκαν ακόμη περιπτώσεις που απομονώθηκε Listeria monocytogene.

Η ομάδες επιτηρησης που διεκπαιρέωσαν τη μελέτη κατέγραψαν 3188 περιπτώσεις βακτηριακής μηνιγγίτιδας που προκλήθηκαν από τα 4 παθογόνα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η επίπτωση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας μειώθηκε κατά 31% (από 2.0 έως 1.38 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό). Εντοπίστηκαν ηλικιακές διαφορές στη μειωμένη επίπτωση των περιπτώσεων μηνιγγίτιδας. Καμία αλλαγή στην επίπτωση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας δεν διαπιστώθηκε σε παιδιά ηλικίας μικρότερης 2 μηνών. Εντούτοις, σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες (2-23 μήνες, 2-10 έτη, και 11-17 ηλικίες) η επίπτωση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας μειώθηκε από 51%-64%.

Η θνησιμότητα από βακτηριακή μηνιγγίτιδα δεν άλλαξε σημαντικά στη διάρκεια των ετών μελέτης: από ένα ποσοστό 17.9% στο πρώτο έτος, σε 14.7% στο τελευταίο έτος, μια διαφορά με μικρή στατιστική σημασία.

Με εξαίρεση το στρεπτόκοκκο ομάδας Β, η επίπτωση της μηνιγγίτιδας που προκλήθηκε από όλα τα άλλα παθογόνα, μειώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Η επίπτωση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας από στρεπτόκοκκο pneumoniae μειώθηκε κατά 26%, με τη μεγαλύτερη πτώση (92%) σε ορότυπους που περιλήφθηκαν στο συζευγμένο επταδύναμο εμβόλιο. Οι περιπτώσεις που οφείλονταν σε πνευμονιόκοκκο για τον οποίο δεν γινόταν εμβολιασμός αυξήθηκαν κατά 61%.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β προκάλεσε τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των 2 μηνών. Για όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες παιδιών, ο στρεπτόκοκκος pneumoniae αποτέλεσε το αίτιο της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στο 45%-50% των περιπτώσεων. Τον στρεπτόκοκκο ακολουθούσε η Ναισσέρια meningitidis, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων απομονώθηκε Αιμόφιλος influenzae. Συμπερασματικά, η συχνότητα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας από τα παθογόνα μικρόβια που μελετήθηκαν, μειώθηκε στην διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Η πτώση αυτή αφορούσε πρωτίστως τα περιστατικά βακτηριακής μηνιγγίτιδας από στρεπτόκοκκο pneumoniae. Ωστόσο, η θνητότητα δεν παρουσίασε στατιστικά σημαντική μείωση.

Πηγή

Thigpen MC, Whitney CG, Messonnier NE, et al; for the Emerging Infections Programs Network
N Engl J Med. 2011;364:2016-2025

Τις πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, ιδιαίτερα
αν πρόκειται για το πρώτο παιδί της οικογένειας. Το άγχος, ο φόβος, η νευρικότητα,
το αίσθημα της κόπωσης αλλά και η χαρά, ο ενθουσιασμός και η ευτυχία είναι
συναισθήματα που με έναν περίεργο τρόπο συνυπάρχουν. Η εμπειρία του τοκετού και
οι ορμονικές αλλαγές συμβάλλουν στη γρήγορη εναλλαγή των συναισθημάτων. Στη χρονική
περίοδο των πρώτων εβδομάδων του νεογέννητου στο σπίτι, είναι απαραίτητος ο περιορισμός
των επισκέψεων στο σπίτι, ώστε να διασφαλιστούν η ηρεμία της μητέρας αλλά και η
υγεία του νεογνού. Δεν ξεχνάμε ότι κάποιοι επισκέπτες ενδεχομένως να είναι φορείς
ιώσεων.

Ορισμένες απλές οδηγίες μπορούν να μας διευκολύνουν τις πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο
σπίτι:

1.Το κράτημα του παιδιού. Μη φοβόσαστε να κρατήσετε το παιδί σας.
Τοποθετήστε το ένα χέρι κάτω από την πλάτη του παιδιού στηρίζοντας το κεφαλάκι
του και αγκαλιάστε το. Να παίρνετε συχνά αγκαλιά το παιδί σας. Το έχει ανάγκη
για να νιώθει ασφάλεια. Είναι μύθος η εκδοχή ότι το κακομαθαίνετε.

2.Το κλάμα. Τα νεογνά κλαίνε φυσιολογικά 1 ως 5 ώρες το 24ωρο. Οπότε μην
αγχώνεστε όταν κλαίει. Το πιο πιθανόν να του συμβαίνει είναι να πεινάει.
Επιπλέον, ελέγχετε, αν είναι λερωμένη η πάνα, αν ζεσταίνεται ή κρυώνει, ή απλώς
θέλει μια ζεστή αγκαλιά. Αν το κλάμα είναι επίμονο επικοινωνήστε με τον παιδίατρο
σας.

3.Οι κωλικοί που ταλαιπωρούν αρκετά νεογνά εμφανίζονται συνήθως μετά τη
δεύτερη εβδομάδα, κυρίως τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Αυξάνουν σε
ένταση και συχνότητα ως τις 40 ημέρες και μετά υποχωρούν προοδευτικά ως το
τρίμηνο. Το νεογνό κλαίει δυνατά, κοκκινίζει το πρόσωπο του, σφίγγει την κοιλίτσα
του, κάμπτει τα πόδια προς την κοιλιά και στη συνέχεια σταματά. Το ρυθμικό
κούνημα του παιδιού, οι μαλάξεις στην κοιλιά, αλλά και το άκουσμα συνεχόμενων
ήχων (όπως της ηλεκτρικής σκούπας) σταματά τουλάχιστον για λίγη ώρα τους
κωλικούς.

4.Κενώσεις και ούρηση. Συνήθως, χρειάζεται να αλλάξουμε 5 ως επτά πανες με ούρα
το 24ωρο. Οι κενώσεις  μπορεί να είναι από
μία ως δέκα την ημέρα. Μερικά νεογνά μπορεί να έχουν και μία κένωση στις τρεις
ως επτά ημέρες. Δεν ανησυχούμε αν είναι μαλακής σύστασης και δεν προκαλούν
δυσφορία στο παιδί. Τις πρώτες δύο ημέρες είναι παχύρρευστες και σκούρου πράσινου
χρώματος και τις επόμενες ημέρες γίνονται κίτρινες και λεπτόρρευστες.

5.Ο λόξυγκας είναι πολύ συχνός και δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι γιαυτον.
Υποχωρεί λίγη ώρα μετά την έναρξή του.

6.Ο ύπνος. Τα νεογνά κοιμούνται περίπου 16 ως 18 ώρες. Ξυπνούν κάθε τρείς περίπου
ώρες. Τις πρώτες δύο εβδομάδες και ιδιαίτερα αν το παιδί παρουσιάζει ίκτερο τοα
αφυπνίζουμε κάθε τρεις ώρες για να το ταΐσουμε.

7. Η φροντίδα του ομφαλού. Σε κάθε
αλλαγή της πάνας δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε τον ομφαλό με οινόπνευμα. Το
ομφαλικό κολόβωμα θα πρέπει να παραμένει στεγνό γιαυτο και διπλώνουμε την πάνα προς
τα κάτω ώστε να είναι ελεύθερο και δε ρίχνουμε νερό στον ομφαλό. Δεν ανησυχούμε
αν κατά την πτώση του δούμε αίμα στην πάνα. Ανησυχούμε δε, αν παρατηρήσουμε
εκροή δύσοσμού υγρού ή ερεθισμό του δέρματος γύρω από τον ομφαλό.

8.Το μπάνιο του νεογέννητου είναι απαραίτητα καθημερινό. Αρχικά σε τρεχούμενο
νερό μέχρι να στεγνώσει ο ομφαλός και μετά σε μπανιερό. Η θερμοκρασία του νερού
πρέπει να είναι 37 βαθμοί Κελσίου και του μπάνιου 28 βαθμοί.

9.Η θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι 23 βαθμοί Κελσίου. Αερίζουμε
συχνά το χώρο που φιλοξενείται το νεογνό.

10.Η προετοιμασία του γάλακτος. Αν το νεογνό δε θηλάζει ετοιμάζουμε το γάλα
σε μπιμπερό που προηγουμένως έχουμε αποστειρώσει. Βράζουμε νερο βρύσης για δέκα
λεπτά μετά το σημείο βρασμού και το αφήνουμε να κρυώσει ως τους 40 βαθμούς. Γεμίζουμε
το μπιμπερό με το αποστειρωμένο νερό. Για κάθε τριάντα ml νερού προσθέτουμε
μία κοφτή μεζούρα σκόνης γάλακτος. Αναταράσσουμε καλά για να διαλυθεί η σκόνη
και δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία του γάλακτος στην εσωτερική πλευρά του καρπού.

11.Η επίσκεψη του παιδιάτρου πραγματοποιείται στις 10 περίπου ημέρες, εκτός κι
αν στις οδηγίες, κατά την έξοδο από το μαιευτήριο, συνεστήθη η πρώτη παιδιατρική
επίσκεψη να πραγματοποιηθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν κι
ορισμένες περιπτώσεις που θα πρέπει να καλέσετε άμεσα τον παιδίατρό σας:

Αν παρουσιάσει

 • θερμοκρασία ορθού >38 ° C.
 • έντονα κίτρινο ή κόκκινο
  χρώμα δέρματος
 • πολύ γρήγορη ή δύσκολη αναπνοή
 • έντονο κλάμα που δε σταματά
 • ρουκετοειδείς εμέτους
 • αίμα στα κόπρανα
 • περισσότερες από 8 διαρροϊκές
  κενώσεις στο οκτάωρο
 • εξανθήματα
 • δεν ξυπνάει εύκολα
 • δεν τρώει ζωηρά
 • δε γεμίζει με ούρα 5-8 πάνες το 24ωρο

Η επιστροφή του νεογέννητου στο σπίτι θα πρέπει να είναι ασφαλής. Κατά την έξοδο από το
νοσοκομείο το νεογνό θα πρέπει να είναι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ντυμένο.
Τα περισσότερα μωρά φεύγουν από το μαιευτήριο φορώντας πολλά ρούχα με αποτέλεσμα
να δυσανασχετούν στο πρώτο τους ταξίδι.  Πρακτικά, αν ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός,
ένα φορμάκι χωρίς μανίκια και μια πολύ λεπτή κουβέρτα είναι αρκετά. Αν είναι Χειμώνας, θα πρέπει να του φορέσουμε μια ζεστή
φόρμα, σκουφάκι και να το σκεπάσουμε με κουβέρτα.

Η μεταφορά με το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι ασφαλής ακόμη κι αν η απόσταση από το μαιευτήριο στο σπίτι είναι πολύ μικρή. Για το λόγο αυτό, τοποθετούμε στα πίσω καθίσματα , ανάποδα με την πορεία του αυτοκινήτου, παιδικό κάθισμά με τις απαραίτητες προδιαγραφές για μεταφορά νεογνών. Η επίβλεψη του νεογνού από ενήλικα είναι απαραίτητη καθ’ολη τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Ο θηλασμός αποτελεί αίτιο σημαντικής υπερχολερυθριναιμίας. Σκοπός της μελέτης ήταν η ταυτοποίηση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον ίκτερο στα τελειόμηνα νεογνά που θηλάζουν αποκλειστικά. Μελετήσαμε αναδρομικά τα στοιχεία νεογνών που είχαν πλήρη παρακολούθηση πριν την ηλικία των 14 ημερών στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου μας από τον Αύγουστο του 2009 ως τον Ιούλιο του 2010. Υπερχολερυθριναιμία ορίστηκε ως η τιμή διαδερμικής χολερυθρίνης (TcB) ≥15 mg/dl. Κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου πραγματοποιήθηκαν 718 τοκετοί από τους οποίους 152 νεογνά μεταφέρθηκαν σε Μονάδα αυξημένης Φροντίδας ή σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. 566 νεογνά εξήλθαν από το Μαιευτήριο και 243 νεογνά αποκλείστηκαν από τη μελέτη: 83 δεν επέστρεψαν για επανεξέταση στα Εξωτερικά Ιατρεία, 46 ήταν μεγαλύτερα από 14 ημερών κατά την επανεξέταση, 44 ήταν ηλικίας κύησης <37 εβδομάδων, 70 σιτιζόταν με τροποποιημένο γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας. Στο σύνολο, 323 νεογνά έλαβαν μέρος στη μελέτη και ταξινομήθηκαν σε δύο ομάδες: με υπερχολερυθριναιμία (114 νεογνά) και χωρίς υπερχολερυθριναιμία (209 νεογνά). Έγινε συγκριτική μελέτη μεταξύ των δύο ομάδων με βάση το φύλο, την ηλικία κύησης, το Apgar score,την ηλικία κατά την έξοδο από το Μαιευτήριο, το βάρος γέννησης, και το βάρος κατά την έξοδο και κατά την προσέλευση στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι τιμές της διαδερμικής χολερυθρίνης κατά την έξοδο από το Μαιευτήριο ήταν αντίστοιχες με τις τις τιμές TcB στα Εξωτερικά Ιατρεία. Τα νεογνά με υπερχολερυθριναιμία παρουσίαζαν σημαντική απώλεια βάρους από τη γέννηση ώς το follow-up και σημαντικά λιγότερη πρόσληψη βάρους από την έξοδο από το Μαιευτήριο ώς το follow-up. Συμπερασματικά, υψηλές τιμές TcB κατά την έξοδο από το μαιευτήριο και περιορισμένη πρόσληψη βάρους σχετίζονται με την υπερχολερυθριναιμία σε τελειόμηνα νεογνά που θηλάζουν αποκλειστικά.

Πηγή

Chen YJ, Chen WC, Chen CM.

Department of Pediatrics, Taipei Medical University Hospital, Taipei, Taiwan

Eur J Pediatr. 2011 Jun 17.

 

Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε για την ταυτοποίηση της συχνότητας των περιπτώσεων οξείας γαστρεντερίτιδος από ροταιό ή αδενοιό που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη. Ροταιός της ομάδας Α και αδενοιό με ορότυπο 40-41 ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο της ανοσοχρωματογραφίας. Το 2007, καταγράφηκαν 1543 ασθενείς με γαστρεντερίτιδα ηλικιακής ομάδας 0-5 ετών που στα κόπρανά τους ανιχνεύτηκαν ροτα- και αδενοιοός, από τους οποίους 386 (ποσοστό 25%) είχαν δείγμα κοπράνων θετικό για ροταιό και 133 (ποσοστό 8.6%) για αδενοιό ορότυπου 40-41. Η πλειονότητα των θετικών για ροτα-(74.6% ) ή αδενοιό (73%) ήταν ηλικίας 0-2 ετών. Η εποχή αιχμής για το ροταιό ήταν ο Ιανουάριος (44%) και ο Φεβρουάριος (50.6%), ενώ ο Ιούλιος (9.7%) και ο Αύγουστος (9%) ήταν οι μήνες με τον χαμηλότερο επιπολάσμό. Όσον αφορά τις γαστρεντερικές λοιμώξεις από αδενοιό υψηλότερος επιπολασμός παρατηρήθηκε τον Αύγουστο (20.9%) και τον Ιούλιο (17.3%). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ιογενούς γαστρεντερίτιδος απομονώθηκε ροταιό, ενώ παρατηρήθηκε εποχική κατανομή: Οι λοιμώξεις από ροταιό ήταν συχνότερες τους χειμερινούς μήνες σε αντίθεση με τις λοιμώξεις από αδενοιό που ήταν πιο συχνές το καλοκαίρι. Και οι δύο ιοί κυρίως προσβάλλουν παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών.

Πηγή

Bicer S, Sahin GT, Koncay B, Gemici H, Siraneci R, Ozturk NY, Sevketoglu E.

Department of Pediatrics, Istanbul Bakirkoy Obstetrics and Pediatrics Research and Training Hospital; Department of Pediatrics, Baskent University Hospital; Department of Pediatrics, Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital, Istanbul, Turkey.

Infez Med. 2011 Jun 1;19(2):113-9.

Τα τσιμπήματα εντόμων είναι πολύ συχνά στην παιδική ηλικία και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τα παιδιά. Υπάρχουν αρκετά ασφαλή κι αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να προστατευσουμε την παιδική επιδερμίδα όπως σκευάσματα που περιέχουν σιτρονέλλα, έλαια σόγιας ,N-diethyl-meta-toluamide κλπ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο προιόντα που είναι κατάλληλα για παιδιά σύμφωνα με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας και να απομακρύνουμε την ουσία μόλις το παιδί επιστρέψει στο σπίτι.

Τα απωθητικά σκευάσματα που περιλαμβάνουν N-diethyl-meta-toluamide είναι πιθανόν τα πιο άσφαλή για τα παιδιά. Παρόλο που απορροφάται σπό την παιδική επιδερμίδα είναι ασφαλές αν η περιεκτικότητα στην πιο πάνω ουσία είναι λιγότερο από 10%.

Για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τα τσιμπήματα εντόμων, πρέπει να:

 • Ντύνουμε το παιδί καλύπτοντας όσο μπορουμε μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος.
 • Δεν πλένουμε τα παιδιά με αρωματικά σαπούνια καθώς το άρωμα προσελκυει τα έντομα.
 • Απλώνουμε τα απωθητικά στα ρουχα των παιδιών κι όχι στο δέρμα για να μην απορροφώνται
 • Αποφευγουμε περιοχες με πολλά έντομα

Επικοινωνία

Ιατρείο
Κόσσου 3-5 Άγιος Ελευθέριος

Τηλέφωνο/ Fax
210 2286603

Κινητό
6937168702

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή 17:00 – 21:00

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031